Wat heeft een hond nu echt nodig?

Voorpagina » Honden blog » Honden en gedrag » Wat heeft een hond nu echt nodig?

Laten we voorop stellen dat geen enkele hond hetzelfde is. Elke hond en ieder ras heeft dus eigen en unieke behoeftes. Waarbij het vooral aan het soort hondenras is waar die behoeftes liggen. Een hond die gefokt is om de omgeving te bewaken zul je hard moeten werken om deze drang te verminderen. Je kunt je het misschien helemaal voorstellen. Gelukkig kun je honden mooie alternatieven bieden om de behoeftes te stillen en te geven wat een hond nu echt nodig heeft.

Tips voor het ontdekken van de behoeftes die je hond heeft:

  • Kijk goed naar het hondenras en lees je in over hun behoefte
  • Probeer verschillende dingen uit en kijk hoe je hond reageert
  • Ga eens in gesprek met een hondenschool of hondenspecialist
  • Vraag je fokker over de specifieke behoeften en mogelijkheden

De meeste hondenrassen zijn met een specifieke behoefte gefokt. Je kunt denken aan de jachthond, speurhonden en waakhonden. Daar ligt in eerste instantie de behoefte die een hond heeft. Maar er is ook een specifieke behoefte van een hond in de zin van wat een hond leuk vind om te doen.

Welke fysieke behoeftes heeft een hond?

Welke behoeftes een hond heeft verschilt per hondenras. Wanneer je een herdershond hebt zul je merken dat de hond waaks is en graag wil werken. Bij een Australian shepherd ligt de behoefte bij het drijven en zo zijn er nog een groot aantal behoeftes die honden kunnen hebben. Kijk dus goed naar het ras van je hond om fysieke behoeftes op de juiste manier in te vullen. Soms kun je door andere activiteiten ook vorm geven aan de behoeftes die een hond heeft.

Soms is het simpelweg ontdekken wat er allemaal mogelijk is, je leuk vind om te doen en waar je hond gelukkig van zal worden. Er is veel om te ontdekken namelijk als het om hondensport gaat.

Hoe stimuleer je anderen behoeftes bij een hond?

Wanneer je niet kunt voldoen aan de ras behoeftes van je hond zijn er vast en zeker leuke andere uitdagingen te vinden. Je kunt denken aan een intensieve sport, werken met de neus of aan de slag met behendigheid waarbij de hond goed moet opletten. Voor elke hond is er wel iets te vinden waar de hond gelukkig van zal worden en zijn energie in kan steken. Doe eens een proefles of overleg eens met een hondenschool in de buurt!

Moet je een hond soms ook afremmen in behoeftes?

Sommige honden kunnen eindeloos doorgaan met werken. Ook dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een hond moet soms ook tot rust kunnen komen. Het afremmen van een hond is in die gevallen de perfecte oplossing. Het afremmen doe je door een ruststand te oefenen. Vaak door de hond te laten liggen of gewoon even zijn gang te laten gaan. Een hond leren rust te nemen is overigens moeilijker dan een hond leren om te werken.
Let bij het afremmen van een hond goed op de reactie van de hond en doe dit altijd op het juiste moment. Zo voorkom je dat een hond stress krijgt. Stap voor stap aan de slag dus!

Avatar foto

Voordeel Hond

Leuk dat je mijn website bezoekt! We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er een meer dan informatieve website van te maken en hopen natuurlijk dat je er veel plezier aan gaat beleven! Heb je ook een mooie toevoeging of opmerking? Neem contact met mij op!

Artikelen: 168

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *