Waarom veel honden blaffen?

Voorpagina » Honden blog » Training en hulp » Waarom veel honden blaffen?

Sommige honden blaffen om alles dat ze zien of horen. Dat kan best wel vervelend zijn. Maar wat is een goede oplossing of methode om dit blaffen af te leren. Je kunt in sommige gevallen een training starten of bepaalde situaties vermijden. Maar dat is lang niet altijd het geval. Wanneer je blaffen wil afleren is het in eerste instantie belangrijk om te weten waarom. Kom je daar zelf niet helemaal uit dan is het goed om een honden professional te vragen je te helpen.

Tips om honden het blaffen af te leren:

  • Roep een hond bij je als de hond gaat blaffen
  • Weet om wat voor reden een hond daadwerkelijk blaft
  • Train je hond op bepaalde situaties of een omgeving
  • Schakel de hulp van een professional in

Dat honden flink tekeer kunnen gaan met hun geblaf is voor sommige duidelijk. Maar waarom blaft een hond en wat kun je er precies aan doen. Daar is niet een goed antwoord op te vinden. De reden dat honden blaffen liggen mijlenver uiteen. Goed om je er wat in te verdiepen.

Kun je honden die blaffen trainen?

Je kunt een hond aanleren om niet om elke situatie te blaffen. Maar die training vraagt wel om de nodige tijd en een goede aanpak, je moet er namelijk wel zeker van zijn wat het blaffen van je hond veroorzaakt. Een hond kan blaffen omdat er iemand langs het huis loopt, er andere honden zijn of omdat de hond iets overweldigend interessant vind.

Daarnaast blaffen sommige honden ook omdat ze bijzonder enthousiast zijn. Genoeg reden om je daarin te verdiepen.
Het trainen heeft echt tijd nodig. Hoewel er verschillende hulpmiddelen te koop zijn kun je deze niet los van een training zien. Zorg er dus voor dat je weet wat je doet en de hond het begrijpt.

Blaffen afleren, wat is de beste manier?

Zoals al aangeven blaffen de meeste honden omdat ze iets duidelijk willen maken, een situatie of grote spanning. Zonder je daarop te richten kan het blaffen niet afgeleerd worden. Neem de hond uit de situatie, leer de hond gepast gedrag en beloon de hond op het juiste manier. Daar gaat vaak veel tijd in zitten, maar bedenk ook dat de training het ook waard zal zijn.

Let hierop bij blaffen afleren!

Bij het afleren van gedrag, dus ook blaffen moet je altijd de oorzaak te weten komen. Stel je de vraag of je de situatie kan veranderen, de hond uit de situatie kan halen of op welke manier je op een bepaalde situatie kan inspelen. Let hierbij ook op facturen die het blaffen juist kunnen verergeren en bedenk dat blaffen ook eerst kan toenemen voor je het kunt afleren.

Wat ook goed is om te weten, ga niet hard schreeuwen of roepen. Dit kan een hond zien als meedoen en het blaffen versterken. Wees je dus bewust van wat je erin stopt je er ook uit zal halen bij een hond. Hoe rustiger je zelf bent en hoe meer focus er op wat de hond goed doet ligt hoe beter de training zal verlopen en minder de hond zal blaffen.

Avatar foto

Voordeel Hond

Leuk dat je mijn website bezoekt! We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er een meer dan informatieve website van te maken en hopen natuurlijk dat je er veel plezier aan gaat beleven! Heb je ook een mooie toevoeging of opmerking? Neem contact met mij op!

Artikelen: 168

Eén reactie

  1. Onze hond kon ook flink tekeer gaan en we hadden echt van alles geprobeerd. Uiteindelijk kwamen wij terecht bij een hondentrainer die het gedrag goed bekeken had. Wat de conclusie was? Dan de hond het deed om aandacht en een alternatief te krijgen. Met andere worden werden wij flink in de maling genomen door ons goede gedrag steeds als hij tekeer ging een alternatief te bieden. Na enkele trainingen was het vrijwel klaar en nu weinig last meer van een blaffende hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *