Waarom is waterkwaliteit belangrijk voor een hond?

Voorpagina » Honden blog » Waarom is waterkwaliteit belangrijk voor een hond?

Heb je een hond die graag het water in duikt? Dan is het goed om te weten of de waterkwaliteit in orde is. Wanneer dit het geval is kan een hond namelijk veilig zwemmen en hoef je niet bang te zijn voor mogelijke ziektes. Daarnaast moet je er natuurlijk ook zeker van zijn dat het water niet te koud of warm is voor een hond. Gelukkig lees je op internet veel over de waterkwaliteit van de meest belangrijke zwemplekken.

Hoe controleer je zelf de waterkwaliteit:

  • Kijk goed of het water in beweging is en niet stil staat
  • Controleer het water op algen (blauwalg) aan het oppervlakte
  • Lees op internet over de waterkwaliteit in de buurt
  • Controleer het water of dode vissen en vogels

In Nederland is er op vrijwel elke hoek wel een sloot, rivier of vijver te vinden waar je een hond heerlijk kunt laten zwemmen. Toch is lang niet al het water zo schoon als je misschien denkt. Op veel plekken komt als het maar even wat warmer wordt giftige alg voor. Houd daar dus rekening mee.

Een goede oplossing is een eigen hondenzwembad plaatsen met schoon en verantwoord water. Een van de betere hondenzwembaden is hieronder te vinden.

Hoe weet je dat water veilig is om te zwemmen?

In Nederland zijn er veel plekken waar de kwaliteit van het water voortdurend en vooral in warme maanden gecontroleerd wordt. Deze plekken kun je vaak vinden op het internet via de website van een gemeente of provincie. Je kunt dan denken aan de controle op blauwalg of andere soorten van ziektes en die slecht zijn voor mens en dier. Maar is dat echt het enige dat je kunt doen om er zeker van te zijn dat de waterkwaliteit in orde is?

Nee, zelf je verantwoordelijkheid nemen is natuurlijk het beste. Ziet het water er schoon uit, is er voldoende beweging in het water en hoe ziet de omgeving eruit. Goed kijken en controleren dus.

Wat moet je doen als water toch niet schoon blijkt?

Wanneer het water achteraf of na het zwemmen toch niet schoon blijkt is het goed om de hond thuis te douchen met schoon water en zeep. Daarnaast moet je de hond goed in de gaten houden. Je kunt dan denken aan het letten op braken van een hond, sloom worden of voortdurend sterk hijgen. Is er iets dat je opvalt? Neem dan contact op met een dierenarts om je hond verder te laten controleren en indien nodig te laten behandelen.

Het is dus echt veiliger om een hond niet te laten zwemmen. Kies bij voorkeur voor een eigen honden zwembad in de tuin. Op die manier kunnen honden tijdens het warme weer beter afkoelen en lopen ze geen gevaar. Je hebt al hele mooie honden zwembaden waar honden veel plezier en waterpret van zullen ondervinden.

Wanneer is extra opletten belangrijk?

Als de temperaturen flink stijgen is het goed om de kwaliteit van water goed in de gaten te houden. De kleinere slootjes hebben vaak als eerste last van blauwalg, dan kun je beter voor stromend water in rivieren kiezen. Deze zijn dan een schoner en veelal veiliger alternatief. Na het zwemmen in de sloten en plassen is het dus altijd goed de hond even extra in de gaten te houden.

Laat je ook goed adviseren over een plek. Kijk of er borden staan en weet of er ook andere honden zijn die er zwemmen. Vertrouw je het water ondanks alles niet? Dan moet je een hond er ook niet in laten zwemmen. Thuis genieten van een hondenbadje is ook leuk toch?

De beste honden zwembaden!

Een hondenbad in de tuin zorgt absoluut voor meer waterpret in de tuin en een heerlijke verkoeling tijdens de warme dagen. De beste keuze aan honden zwembaden hebben wij hieronder gezet. Klik gerust eens door voor meer informatie.

Vragen over honden zwembaden.

Voor je een hondenzwembad in huis haalt heb je misschien nog wat vragen. Een aantal vragen hebben wij hieronder voor je op rij gezet. Zo maak je niet alleen de beste keuze maar weet je ook waarop je moet letten bij het kopen van een hondenzwembad.

Hoe groot zijn honden zwembaden?

De meeste honden zwembaden zijn niet groot. Ze dienen dan ook alleen als verkoeling en wat spetterplezier voor honden. Een hond koelt namelijk via zijn voetzooltjes en tong. Dan is en klein laagje water van ongeveer 20 centimeter vaak voldoende. De doorsnede van een hondenbad is gemiddeld 1,2 meter. Maar er zijn ook kleine en grotere baden te koop.

Hoe vaak moet je een hondenzwembad verschonen?

Hoe vaak je het water in een hondenzwembad moet verschonen hangt van het weer (temperatuur) en de hoeveelheid vuil af. Het vaker verschonen (dagelijks) kan absoluut geen kwaad en is vaak aan te raden omdat het water zonder zout, chloor of andere toevoegingen sneller vuil zal worden.

Helpt een hondenbad echt verkoelen?

Een hondenbad helpt de hond echt aan verkoeling. Een hond kan zijn voetzooltjes er namelijk in afkoelen en uit drinken. Zorg er dus voor dat het vooral schoon water zonder toevoegingen is.

Wat zijn de voordelen van een hondenbad?

Een hondenbad vul je met schoon water. Daardoor kan een hond niet ziek worden en makkelijk verkoelen. Een hond stapt doorgaans niet vanzelf in een badje, je zal het de hond dus moeten leren ervaren en op een leuke manier introduceren. Zodat de hond ook de voordelen leert.

Avatar foto

Voordeel Hond

Leuk dat je mijn website bezoekt! We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er een meer dan informatieve website van te maken en hopen natuurlijk dat je er veel plezier aan gaat beleven! Heb je ook een mooie toevoeging of opmerking? Neem contact met mij op!

Artikelen: 168

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *