Moet je hondenoren schoonmaken?

Voorpagina » Honden blog » Verzorging en gezondheid » Moet je hondenoren schoonmaken?

De oren van een hond kunnen behoorlijk vies worden. Het is dus geen overbodige luxe om deze met regelmaat te controleren op vuil of oor mijten die mogelijk zorgen voor irritaties. Maar controleer de oren van een hond eerst met een witte servet waarop je alles kunt zien. Is het alleen wat stof en vet dan hoef je een honden oor niet te reinigen. Zit er meer in en is het doorgaans donker gekleurd? In dat geval is het wellicht goed om te doen, twijfel je? Ga langs een dierenarts.

Tips voor het schoonhouden van hondenoren:

  • Controleer de oren van een hond op vuil en mijten
  • Haal regelmatig een droge zakdoek door de oren
  • Bij twijfel ga langs de dierenarts voor een controle
  • Gebruik geen zalf of middelen zonder dat er reden voor is

Honden met recht opstaande oren hebben doorgaans de meeste last van de oren. Er kan namelijk gemakkelijk vuil in de oren komen. Bij deze groep honden is extra aandacht dus belangrijk en dat kun je het beste doen door een witte zakdoek door de oren te halen.

Hoe maak je honden oren schoon?

De eerste stap van honden oren schoonmaken is natuurlijk controle. Zoals ik al een beetje heb verteld kun je dit het beste met een witte of lichte zakdoek doen. Haal deze voorzichtig door de oren van de hond en kijk welk vuil er uit de oren kom. Is het gewoon een klein beetje, niets aan de hand maar is het veel? Dan moet je mogelijk op zoek naar middelen om de oren van een hond goed te reinigen of eens een bezoek aan de dierenarts brengen.

Met name hebben honden met opstaande oren veel last. Maar ook honden met hangende oren kunnen met oorpijn en klachten te maken krijgen, met name door de warmte onder de oren.

Wat is belangrijk bij honden oren schoonmaken?

Bij de controle van oren is voorzichtigheid natuurlijk belangrijk. Ga niet met harde hand door de oren maar kies een rustige aanpak. Gebruik daarbij ook zachte zakdoekjes of doeken. De oren van een hond zijn bijzonder gevoelig en veel honden houden er niet van wanneer er aan de oren wordt gekomen. Vertrouw je het echt niet? Breng dan een bezoek aan een dierenarts.

Let hierop bij hondenoren schoonmaken!

De oren van een hond zijn er in veel verschillende soorten. Welk soort oren een hond ook heeft, ga nooit met een wattenstaafje, stokje of ander voorwerp de oren in. Wanneer je echt wil weten of de verzorging en schoonmaak van honden oren nodig is kun je het beste bij een dierenarts op bezoek die met speciaal apparatuur veilig in de oren kan kijken.

Wanneer honden last van hun oren hebben merk je dit doorgaans direct in het gedrag. Een hond met oorpijn of jeuk kan wat chagrijnig zijn, misschien heel actief overkomen of juist ziek ogen. Net als bij mensen is de manier waarop honden zich uiten heel verschillend en persoonlijk. Ook zullen honden met oorproblemen voortdurend een schudbeweging maken.

Avatar foto

Voordeel Hond

Leuk dat je mijn website bezoekt! We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er een meer dan informatieve website van te maken en hopen natuurlijk dat je er veel plezier aan gaat beleven! Heb je ook een mooie toevoeging of opmerking? Neem contact met mij op!

Artikelen: 168

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *