Hoe verzorg je een hondenvacht?

Voorpagina » Honden blog » Verzorging en gezondheid » Hoe verzorg je een hondenvacht?

Het is belangrijk om de vacht van een hond goed te verzorgen. Dit kun je doen door de hond met regelmaat te borstelen maar ook door te wassen en drogen. Door het wassen van de vacht zorg je ervoor dat zowel vuil, stof als geuren uit de vacht verdwijnen. Maar je moet een hond natuurlijk niet te vaak wassen. Wil je een hond tussentijds lekker laten ruiken? Kies er dan voor om zogenaamde honden geurspray te gebruiken.

Tips voor het gebruiken van hondenshampoo:

  • Was een hondenvacht regelmatig maar niet te vaak
  • Droog de hondenvacht als deze nat is geworden
  • Kam een hondenvacht met regelmaat even door
  • Breng je hond enkele keren per jaar naar de trimmer

Een hondenvacht verzorgen is niet heel lastig, het volhouden vaak wel. Zo komt het borstelen en wassen eens in de zoveel tijd terug. Wanneer je eenmaal verzuimd zul je merken dat het blijven verzorgen een stuk lastiger is.

Hoe vaak mag je hondenshampoo gebruiken?

Een hond wassen is niet iets dat je elke dag of iedere week moet doen. Een hondenvacht is in veel gevallen prima in staat om zichzelf goed te verzorgen en schoon te houden. Bovendien verwijder je door het te vaak wassen de beschermende functie van een hondenvacht. Dat wil je dus voorkomen omdat je dan voor heel andere uitdagingen komt te staan. Het is daarom beter om de hond alleen te wassen als het echt nodig blijkt.

Wil je toch een goed gewassen, schone en vooral lekker ruikende hond in huis hebben rondlopen? Dan is het goed om de hond eens in de zoveel tijd te laten trimmen.

Wat is honden geurspray?

Natuurlijk kan een hond best veel geur bij zich dragen. Je hebt het vast ook al eens geroken toen je thuis kwam na een wandeling door de regen. In dat geval hoef je een hond natuurlijk niet direct te wassen. Vaak kun je de hond goed drogen en daarna sprayen met speciale honden geurspray die niet schadelijk is voor de vacht.

Let hierop bij hondenshampoo gebruiken!

Ga je een hond toch wassen? Kies dan voor een hondenshampoo die echt voor honden en de kleur van de vacht gemaakt is. Zo krijg je met een hondenshampoo voor de witte vacht de mooie witte kleur makkelijker terug en beschadig je het haar niet of nauwelijks. Daarnaast zijn er ook een aantal shampoos voor honden met een klittende vacht en die werken heel goed!

Wanneer je hondenshampoo gebruikt is het belangrijk dat je alle zeep en shampoo goed uit de vacht zal wassen. Daarmee voorkom je irritatie op de huid en houd je de vacht in betere conditie. Kies voor het uitwassen van shampoo altijd voor lauw warm water omdat dit iets prettiger is voor de hond dan koud water. Tot slot is het drogen van de hond heel belangrijk om de laatste resten zeep en sop uit de hondenvacht te krijgen.

Veelgestelde vragen over de hondenvacht.

Is een hondenvacht borstelen belangrijk?

Het borstelen van een hondenvacht is absoluut belangrijk. Het is een steeds terugkerend onderdeel van een goede verzorging. Het borstelen van een hondenvacht doe je doorgaans wekelijks en tijdens de ruiperiode van de hond vaker. Hoe vaak je een hond uiteindelijk moet borstelen is uiteindelijk ook afhankelijk van het soort vacht dat je hond heeft.

Hoe vaak mag je een hondenvacht wassen?

Een hondenvacht heeft vanuit zichzelf doorgaans een verzorgende eigenschap. De meeste hondenvachten kun je dan ook eens per 3 maanden wassen. Breng je een hond regelmatig naar de trimmer? Dan is wassen soms helemaal niet nodig. Vraag hierover advies aan de trimmer(ster).

Hoe verzorg je hondenvacht na het zwemmen?

De meeste honden zijn helemaal gek op zwemmen, soms tot ongenoegen van de baas hoewel zwemmen natuurlijk ontzettend goed en gezond is voor de hond. Het is echter wel verstandig om een hond niet overal te laten zwemmen in verband met de gezondheid van een hond. Na het zwemmen is het goed om de vacht te drogen met een speciale honden handdoek, hondenvacht blazer of badjas. Na het zwemmen hoef je een hond niet te wassen.

Heeft voeding invloed op de vacht van een hond?

De voeding die een hond krijgt heeft veel invloed op de vacht. Het wordt daarom aangeraden om de juiste voeding met alle belangrijke bouwstoffen uit te kiezen en deze kun je eventueel aanvullen met zalmolie of andere gezonde aanvullingen waardoor de vacht zal  verbeteren.

Waarom blijft een hond voortdurend verharen?

Net als bij mensen verliezen honden ook haren buiten het ruien. Daar is op zichzelf niets mis mee. Verliest een hond te veel haren, maak dan een afspraak bij de dierenarts voor een extra controle. Ook een trimmer kan je helpen en adviseren.

Hebben alle honden een ondervacht?

Niet alle honden hebben een ondervacht. Sommige honden hebben een enkele vacht of dikkere vacht. Welke vacht een hond ook heeft, goede verzorging van een vacht blijft belangrijk. Wanneer je hond wel een ondervacht heeft is het verstandig om twee keer per jaar (liefst vaker) een afspraak bij de trimmer te maken om de vacht van je hond op de juiste manier te verzorgen en advies geven over de verzorging thuis.

Wat is een doffe hondenvacht?

Natuurlijk kan het voorkomen dat de vacht van je hond dof is en ruw of stoffig aanvoelt. Het kan in dat geval zijn dat er wat met je hond aan de hand is. De vacht van een hond verteld namelijk veel over de gezondheid van je hond. Het is bij een doffe vacht altijd verstandig om eens een afspraak bij een dierenarts te maken of voor de verzorging van een slechte vacht langs de trimmer te gaan.

Wat is het ontwollen bij een hondenvacht?

Het ontwollen van een hondenvacht is het verwijderen van losse haren uit de ondervacht. Een hond zal hierdoor minder jeuk of irritatie hebben. Het ontwollen van een ondervacht is nodig bij verschillende rassen waaronder de Australian Shepherd, Golden retriever, Labrador en Berner senner.

Wat is de Furminator voor product?

Het gebruiken van de Furminator is sterk af te raden ongeacht het hondenras. De Forminator maakt de vacht van een hond namelijk stuk en kan zorgen voor ernstige irritaties aan de huid. Wil je een goed advies wat je wel kan doen voor het verzorgen van een hondenvacht? Maak dan eens een afspraak bij een trimmer in de buurt.

Avatar foto

Voordeel Hond

Leuk dat je mijn website bezoekt! We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er een meer dan informatieve website van te maken en hopen natuurlijk dat je er veel plezier aan gaat beleven! Heb je ook een mooie toevoeging of opmerking? Neem contact met mij op!

Artikelen: 168

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *