Hoe moet een hond teken verwijderen?

Voorpagina » Honden blog » Verzorging en gezondheid » Hoe moet een hond teken verwijderen?

Wie een hond in huis heeft zal er ongetwijfeld wel eens een teek hebben gezien. Logisch, honden lopen door het hoge gras en de struiken. Wat doorgaans de plekken zijn waar teken de wacht houden. Het controleren van je hond op de aanwezigheid van teken is dus zeker nodig. En als je een teek gevonden hebt moet je die absoluut verwijderen. Dit kun je in de meeste gevallen makkelijk zelf met een goede tekentang en de juiste instructies.

Tips voor het verwijderen van teken bij je hond:

  • Verwijder een teek nooit met alcohol of andere middelen
  • Gebruik een goede tekentang voor het verwijderen
  • Laat een teek nooit op een hondenhuid zitten
  • Controleer of de wond van een teek niet gaat ontsteken

Wanneer je hond een teek heeft kan dit vervelend zijn. Ook kunnen teken verschillende ziektes met zich meedragen. Een teek wil je er daarom zo snel mogelijk uit hebben. Het eruit halen van een teek kun je gelukkig makkelijk zelf doen.

Waarom hebben honden teken?

De reden dat honden vaak teken dragen is eenvoudig, de meeste honden lopen door het hoge gras en onder struiken en bomen door. Daar leven teken ook op afwachting van hun prooi, de hond! Om die reden is het vaak dat honden teken hebben op verschillende plekken van hun lijf tot zelfs in hun bek. Dat honden teken hebben kun je (ondanks de bescherming) niet helemaal uitsluiten. Kies er dan ook voor om niet alleen te vertrouwen op middelen.

Zorg ervoor dat je een hond na elke wandeling even controleert op teken, de waterblazer is hiervoor een mooi en handig hulpmiddel. Met een blazer kun je makkelijk tussen de vacht kijken.

Hoe kun je teken zelf verwijderen?

Voor het verwijderen van een teek kun je een pincet, tekentang of hoefje gebruiken. Maak bij het verwijderen een langzaam draaiende beweging en trek de teek hiermee los. Na het losmaken van de teek kun je deze weggooien. Maak het voorwerp waarmee je de teek verwijderd hebt altijd goed schoon. Gebruik bij het verwijderen geen middelen als alcohol.

Let hierop bij teken verwijderen!

Wanneer je een teek hebt verwijderd is het belangrijk dat je goed controleert of de teek helemaal in tact is. Zo ben je er zeker van dat er geen delen van de teek in de hond achterblijven met gevolgen als ontsteking en zweren. Controleer ook de plek van de beet goed, soms zijn er meerdere teken op een plek te vinden.

Hoewel je op internet veel verschillende manieren leest zijn we het er allemaal over eens. Gebruik geen middelen die de teek verdoven of zorgen dat een teek kan spugen maar haal een teek er zonder hulpmiddelen direct uit. Een goede tekentang is voor het verwijderen van een teek essentieel en handig om te hebben. Zo kun je de teek goed vastklemmen.

Avatar foto

Voordeel Hond

Leuk dat je mijn website bezoekt! We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er een meer dan informatieve website van te maken en hopen natuurlijk dat je er veel plezier aan gaat beleven! Heb je ook een mooie toevoeging of opmerking? Neem contact met mij op!

Artikelen: 168

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *