Hoe leer je jouw hond begrijpen?

Voorpagina » Honden blog » Training en hulp » Hoe leer je jouw hond begrijpen?

Het begrijpen van hondentaal is voor iedereen goed. Door je hond beter te begrijpen weet je wat er speelt, de hond bedoeld en op welke manier je een bepaalde situatie moet vermijden. Het is dus heel waardevol voor hond en baasje. Want als jij dacht dat kwispelen verteld dat de hond iets leuk vind of het naar zijn zin heb is dat zeker niet altijd zo. Het kan ook onzekerheid betekenen of een verhoogd stressniveau wat kan overslaan in agressie of minder leuk gedrag.

Tips voor het begrijpen van hondentaal:

  • Weet wat een hond wil zeggen, let op de houding
  • Leer wat een bepaalde staarthoogte van een hond betekend
  • Lees eens een boek over hondentaal
  • Soms zijn houdingen van een hond heel subtiel

Een hond goed begrijpen is niet eenvoudig. Het vraagt naast geduld ook de nodige kennis van hoe de houding van een hond staat en inzicht in soms kleine en subtiele uitingen. Maar in grote lijnen begrijpen wat een hond bedoeld is natuurlijk altijd verstandig.

Hoe kun je honden taal beter begrijpen?

Een hond kan niet praten en zal zich op heel andere manieren tot uiting brengen. Je kunt denken aan het knipperen met ogen, houding van de staart, geluid door grommen of blaffen en blijven staren naar iets dat hij wil hebben. Alles dat een hond doet is met een reden. Een hond wil iets hebben of vind een situatie niet fijn. Maar het kan ook aangeleerd zijn omdat de hond aandacht van je wil krijgen. Weten wat je hond bedoeld en hoe je gedrag moet lezen is dus in jouw voordeel.

Er zijn verschillende handige boekjes over het leren wat een hond met bepaald gedrag bedoeld. Een boek kopen is verstandig omdat je er vel van kan leren en gemak van zal hebben.

Zijn er goede boeken over hondentaal?

Dat hondentaal niet heel makkelijk te begrijpen is heeft een aantal redenen. Wij mensen denke dat het kwispelen van een hond altijd vrolijkheid en nieuwsgierigheid betekend. Dit is lang niet altijd het geval. Soms heeft het alles te maken met onzekerheid, bang zijn of angsten voor iets dat de hond niet kan begrijpen. Een goed boek helpt gedrag goed te interpreteren.

Let hierop bij hondentaal leren!

Soms zit er tussen gedrag en bedoelingen van een hond een klein en dun lijntje. Dat maakt het dus heel belangrijk om ook naar de kleinste verschillen of veranderingen in gedrag te kijken. Als je het gedrag en de taal van je hond begrijpt kun je een hond makkelijker helpen bij situaties. Zelfs als je op de situaties geen invloed hebt.

Natuurlijk is het altijd verstandig om bij gedrag een professional in te huren. Een professional kan met je meekijken en helpen om tot een goede oplossing te komen. Een van de websites waarop je goede honden professionals kunt vinden is de website van het Martin Gaus Keurmerk. Daarop staan verschillende trainers en professionals.

Avatar foto

Voordeel Hond

Leuk dat je mijn website bezoekt! We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er een meer dan informatieve website van te maken en hopen natuurlijk dat je er veel plezier aan gaat beleven! Heb je ook een mooie toevoeging of opmerking? Neem contact met mij op!

Artikelen: 168

Eén reactie

  1. Ik vind het een mooie aanvulling boeken, geen onzin maar geschreven door de beste! Wil je een hond beter begrijpen dan kun je deze boeken zeker kopen. Zelf vind ik het boek puppymanieren een leuke om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *