Zo leer je honden hun neus gebruiken!

Voorpagina » Honden blog » Zo leer je honden hun neus gebruiken!

Een hondenneus kan ontzettend goed ruiken. Maar niet elke hond is gewend om zijn neus op de goede manier in te zetten om aan informatie te komen. Wanneer een hond weinig tot niet kan en mag snuffelen bijvoorbeeld. Het is dus belangrijk om een hond te leren ruiken, snuffelen. Een hond die de kans krijgt geuren te ruiken en herkennen is een gelukkige hond. Honden kunnen uit ruiken namelijk veel informatie halen wat goed is voor de hond.

Hoe help je een hond om zijn neus te gebruiken:

  • Laat een hond gerust even ergens aan snuffelen tijdens een wandeling
  • Help een hond rustig te blijven en de neus te gebruiken
  • Zorg dat een hond de tijd kan nemen om een geur goed te detecteren
  • Ga aan de slag met leuke hondenpuzzels of detectie

Een hondenneus die niet getraind is kan al heel veel geuren goed ruiken. Maar wanneer je een hond traint om zijn neus te gebruiken neemt het plezier van de hondenneus toe. Het is dus goed en heel verstandig om daarin wat mooie oplossingen en mogelijkheden te zoeken voor hond en baas.

En laat ik je alvast verklappen dat er veel leuke mogelijkheden zijn om de hondenneus en het gebruik ervan te stimuleren. Van snuffelmatten tot denkwerk! En dat is ook nog eens ontzettend leuk om te doen! Kijk maar eens naar de onderstaande snuffelmatten, daar ga je echt heel veel plezier van hebben.

De hondenneus stimuleren.

Haal een snuffelmat, hondenpuzzel of ander leuk denkspel in huis. Daarmee zet je de hondenneus aan het werk en leer je de hond de neus echt gebruiken. Het is bovendien ook nog eens heel leuk om met je hond samen te doen. Het schept een echte band en de hond wordt er ook nog eens goed voor beloond.

Maar het is natuurlijk niet het enige dat je kan doen. Je kan ook aan de slag gaan met het verstoppen van hondenkoekjes in de tuin of omgeving. Waarbij de hond dus echt moet speuren in huis of tuin. Als je het de eerste keer doet zal het best lastig zijn, maar wanneer de hond het door heeft kan zeker voor mooie ontwikkelingen zorgen.

De hondenneus stimuleren.

Je hebt op internet misschien al het een en ander kunnen vinden. Nog niet gezocht? Kijk dan of er bij je in de buurt een leuke speur of detectiecursus loopt. Met deze cursussen leert je hond de neus te gebruiken en hoe hij als er iets gevonden is moet aangeven. En kies je voor de betere cursussen dan kun je ook nog eens aan de slag met een geur naar keuze. Van anijs tot vele andere soorten geuren.

Op de website Van Maanen (in de community) staat het bovendien ook bomvol leuke ideeën en interessante weetjes. Het is dus zeker de moeite waard om daar eens rond te neuzen (om in het thema te blijven); daar worden jij en je hond absoluut betere maatjes van.

Waarom snuffelen goed is.

Het gebruiken van de hondenneus is belangrijk om een aantal redenen. Ze raken eerder vermoeid omdat de hondenneus heel veel verteld. Maar je hebt ook meer rust tijdens een wandeling als de hond zijn neus gaat gebruiken

Een andere reden is dat honden heel veel informatie uit geuren kunnen halen. Dat geeft ze dus ook de nodige rust en uitdaging. De hondenneus gaat hierdoor doen waarvoor de neus gemaakt is. Er zijn veel honden die de neus gebruiken zelfs een beetje verleerd zijn en er niet de tijd voor nemen.

Mijn hond is geen speurneus!

Laat ik voorop stellen dat de hondenneus verschillende functies heeft en zorgt voor de nodige prikkels die honden soms nodig hebben. Je kan je misschien voorstellen dat een hond veel inspanning moet doen om met zijn neus iets te bereiken. Er moet nagedacht worden en er moet een oplossing gevonden worden. Dit zijn dus beide mooie dingen waarmee je een hond veel plezier kunt doen. Daar hoeft je hond absoluut geen echte speurneus voor te zijn.

De leukste snuffelmatten.

Om je een beetje op weg te helpen vindt je hieronder een overzicht van de beste snuffelmatten en leukste denkspellen. Je kan het ook nog eens echt samendoen en je hond is er helemaal gek op. Je kan namelijk de koekjes of het lekkers kiezen waar jouw hond helemaal gek op is.

Vragen over hondenneus spellen.

Een hond zal zijn neus uit zichzelf al gebruiken. Maar hoe leuk is als je de neus wat extra stimulatie kan geven door leuke puzzels en denkwerk. Ik begrijp dat je daar wat vragen over kan hebben. De meest gestelde vragen over de neus van een hond en spellen lees je hieronder.

Kan elke hond een hondenpuzzel doen?

Wanneer je een puzzel voor je hond neerzet is het voor een hond natuurlijk niet direct duidelijk wat de bedoeling is. Daarom zul je de hondenpuzzel op een laagdrempelige manier aan de hond moeten leren. Daar kies je dus kleine stappen voor waarbij de hond leert succes te hebben door bepaalde handelingen.

Is de snuffelmat makkelijk aan te leren?

De snuffelmat is wat makkelijker om te leren. De hond zal hier dan ook snel de bedoeling van begrijpen. Het is echter wel goed om ook de snuffelmat laagdrempelig te beginnen zodat de hond er niet te veel moeite voor hoeft te doen.

Hoe voorkom je dat een hondenpuzzel gewoonte wordt?

Door het afwisselen van hondenpuzzels kun je voorkomen dat het gewoonte wordt en de hond er niet bij na hoeft te denken. Ook kun je de puzzel in verschillende volgordes bieden.

Waarom is de hondenneus zo belangrijk?

De hondenneus geeft een hond veel informatie over de omgeving waar hij is. Die moet je dus goed de kans geven om die informatie ook tot zich te nemen. Een hondenneus ruikt vele malen beter dan die van de mens.

Kan ik verschillende hondenpuzzels aanleren?

In het begin is het goed om één hondenpuzzel aan te bieden en die te leren aan je hond. Wanneer een hond de bedoeling weet kan je verschillende puzzels gaan gebruiken.

Goed nieuws! Dit artikel wordt aangeboden door meerdere webwinkels. Dat betekend dat je in enkele klikken kan profiteren van extra voordeel op je bestelling of een snellere levering omdat het product voorradig is.

Dit artikel is te koop bij:

onlinedieren.nl (€29,95)
medpets.nl (€24,50)

Goed nieuws! Dit artikel wordt aangeboden door meerdere webwinkels. Dat betekend dat je in enkele klikken kan profiteren van extra voordeel op je bestelling of een snellere levering omdat het product voorradig is.

Dit artikel is te koop bij:

voormijndier.nl (€20,99)
k9shop.nl (€19,94)
Avatar foto

Voordeel Hond

Leuk dat je mijn website bezoekt! We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er een meer dan informatieve website van te maken en hopen natuurlijk dat je er veel plezier aan gaat beleven! Heb je ook een mooie toevoeging of opmerking? Neem contact met mij op!

Artikelen: 168

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *