Hoe ga je met een puberhond om?

Voorpagina » Honden blog » Hoe ga je met een puberhond om?

Er is geen periode lastiger dan de puberteit bij honden. Maar gelukkig gaat dat uiteindelijk ook weer voorbij (goed vooruitzicht). Maar tot die tijd heb je er wel mee te maken. En het is juist tijdens deze periode ook belangrijk om de trainingen door te zetten. Zelfs als de hond alles wat hij geleerd had al vergeten lijkt te zijn. Je gaat tijdens de puberteit van de hond dus voortdurend herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Daar pluk je later absoluut de vruchten van.

De beste tips om de puberteit van honden te overleven:

  • Ga geen nieuwe oefeningen doen maar zet in op herhalen
  • Maak geen grote veranderingen ondanks het veranderen van je hond
  • Blijf goed gedrag voortdurend belonen en oefenen
  • Kijk goed naar je hond en de soms vergaande veranderingen

Een hond zal gedurende de puberteit voortduurt veranderen. Je kunt denken aan veranderingen in het gedrag en nieuw gedrag (vaak ongewenst) leren. Daarnaast zal een hond in de puberteit minder snel naar je toekomen omdat de wereld ineens een stuk interessanter is geworden.

Moet je een hond tijdens de puberteit blijven trainen?

Juist tijdens de puberteit van een hond is trainen heel belangrijk. De meeste honden lijken misschien alle andere trainingen vergeten te zijn, luisteren niet goed of trekken hun eigen plan. Dat is tijdens de puberteit nu eenmaal heel normaal gedrag. Hoe lastig het ook lijkt tijdens deze periode, zorg voor het herhalen van oefeningen en houd oefeningen klein. De hond is nu eenmaal veel sneller afgeleid en dat kan voor frustratie bij jou als baasje zorgen.

Denk er ook aan dat de hond tijdens de puberteit ook in ontwikkeling is en gevoeliger dan tijdens de andere periodes. Train dus vooral vanuit rust en met beloningen kleine oefeningen zo kort mogelijk.

Wat veranderd er bij een hond in de puberteit?

Tijdens de puberteit van een hond veranderd er in het lichaam heel veel. De hond krijgt interesse in geuren, wil de wereld op een heel andere manier ontdekken en neemt zijn plaats in de wereld vol zelfvertrouwen in. Dat is een natuurlijke ontwikkeling waar niets mis mee is. Echter is het wel goed om te blijven trainen, daar heb je ook na de puberteit zeker voordelen van.

Wat moet je weten over de puberteit bij honden?

Een hond tijdens de puberteit kan veel verschillende gedrag laten zien. Langer snuffelen, minder goed luisteren en misschien heel druk zijn of juist weer wat meer aan het bijten zijn. Dat zijn de normale ontwikkelingen waarvoor je dus moet blijven trainen. Let er ook op dat een hond in de puberteit voldoende rust krijgt maar er ook ruimte voor uitdaging moet zijn.

Soms is het lastig om de juiste balans te vinden, een puber in huis (zelfs als het een hond is) vraagt nu eenmaal veel van je. Hoe dan ook, zorg dat je zelf rustig blijft.

Avatar foto

Voordeel Hond

Leuk dat je mijn website bezoekt! We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er een meer dan informatieve website van te maken en hopen natuurlijk dat je er veel plezier aan gaat beleven! Heb je ook een mooie toevoeging of opmerking? Neem contact met mij op!

Artikelen: 168

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *