Honden begrippen overzicht.

Hieronder lees je over verschillende begrippen die je op mijn website kan tegenkomen. Heb je zelf ook een mooie aanvulling? Laat het ons weten en help andere bezoekers.

Begrippen A
Wat is een asiel?

Een asiel of dierenasiel is een plek waar honden en andere (huis)dieren terechtkomen wanneer de huidige baas niet meer in staat is voor het dier te zorgen of wanneer dieren gevonden worden.

Wat is agressie?

Soms hebben honden agressie richting soortgenoten, mensen, situaties of andere dieren. Er zijn veel verschillende soorten agressie met elk een eigen reden. In veel gevallen is agressie te trainen door een professional en de juiste ondersteuning. Er moet altijd goed gekeken worden wat er aan de hand is, waarom en op welke manier om uiteindelijk tot een oplossing te kunnen komen. Zo kan agressie in welke vorm dan ook ook met pijn te maken hebben.

Wat is de gressielader?

De Agressielader is een veelgebruikte methode om aan te tonen hoe het verloop van bijt- en vechtincidenten tot stand komen. Bij de agressielader wordt er altijd gebruik gemaakt van stappen die een hond doorloopt voor het tot een incident komt. Er zijn verschillende agressieladers te vinden op internet.

Begrippen B
Wat is een bench?

Een bench is een handig hulpmiddel om honden een eigen plek te kunnen geven, te kunnen vervoeren of te kunnen plaatsen wanneer je bijvoorbeeld even niet thuis bent. Een bench is een hok van metaal, kunststof of textiel. Er zijn heel veel soorten benches voor honden.

Wat is brokvoer?

Er is voor honden verschillend soort voer te koop. De meest verkochte soort voer is de honden brok. Deze honden brokken zijn er in werkelijk alle soorten, maten en prijzen. Door de variƫteit is het gemakkelijker om aan de smaak en behoefte van een hond te voldoen. Zo kun je ervoor zorgen dat alle belangrijke stoffen aanwezig zijn.

Wat is blikvoer?

Er is veel verschillend soort voer voor honden te koop. Een van de soorten is blikvoer. Bij blikvoer voer je een hond vers vlees waarbij blikvoeding langer houdbaar is. Er is veel verschillend soort vlees in blik voor honden te koop. In de meeste gevallen is blikvoeding gemaakt van eenden en runderen.

Begrippen C
Wat is een clicker?

Een clicker is een klein apparaatje dat een klikgeluid maakt. Aan de hand van dit geluid kun je honden aangeven dat ze iets goed hebben uitgevoerd waarna er vaak een beloning volgt.

Wat is een clickertraining?

Het gebruiken van een clicker is niet ingewikkeld maar moet je wel goed doen. Je hebt te maken met timing en clicken betekend altijd een beloning. Met andere woorden leer je als baasje hoe je de clicker kunt inzetten bij een training. Je krijgt advies en de nodige informatie waar je rekening mee moet houden.

Begrippen D
Wat is een dierenarts?

Een dierenarts is een dokter voor huisdieren. Een dierenarts kan zowel medicijnen, behandelingen als advies voorschrijven die de gezondheid van je huisdier (in dit geval hond) ten goede komen. Een dierenarts heeft een lange opleiding achter de rug en vaak de nodige ervaring. Je huisdier is bij ziekte of beperkingen bij een dierenarts in goede handen.

Wat is een dieren fysiotherapeut?

Net als mensen kunnen huisdieren waaronder honden ook baat hebben bij een bezoek aan een fysiotherapeut. Waarbij fysiotherapie kan helpen om het bewegingsapparaat van dieren weer los te krijgen zodat een hond geen (spier)pijnen meer heeft en normaal kan functioneren.

Begrippen K
Wat zijn koekjes voor belonen?

Wanneer je een hond iets aan het leren bent zijn koekjes als beloning bijzonder waardevol. Door goed gedrag te belonen kun je honden iets veel sneller aanleren. De koekjes voor het belonen zijn doorgaans klein en ruiken sterk. Er zijn veel verschillende soorten koekjes. In het begin kan het best zoeken zijn naar de koekjes die je fijn vind om tijdens een training te geven.

Wat zijn honden kluiven?

De meeste honden hebben grote behoefte om te kunnen kluiven. Het kluiven kan op verschillende manieren worden gedaan en aangeboden. Je kunt denken aan gedroogde vlees kluiven, kluiven voor tussendoor en kluiven om het gebit van je hond te verzorgen.

Wat is kleding voor honden?

Sommige honden kunnen zich tijdens de koude maanden niet goed warm houden en hebben dus behoefte aan kleding. Het dragen van kleding dient in deze gevallen dus niet als versiering maar als hulp en comfort voor de hond. Daarnaast is er veel kleding voor honden die dient als versiering, in de regel heeft een hond geen kleding nodig.

Begrippen P
Wat is een pup?

Een pup is een net geboren of jonge hond tot enkele maanden oud. Een pup wordt tijdens de eerste weken van zijn leven goed door moederhond verzorgt en de nodige kennis bijgebracht. Het is dus goed om een pup niet te vroeg uit het nest te halen.

Wat is een puberhond?

Na verloop van tijd komen honden (net als mensen) in de puberteit. Tijdens deze periode ontwikkeld het lichaam zich en komen er andere interesses. Het kan gebeuren dat een hond tijdens de puberteit minder goed luistert dan je gewend bent. Met de juiste training komt dit uiteindelijk weer goed.

Wat is een positieve hondentraining?

Bij een positieve hondentraining beloon je honden voor goed gedrag of het uitvoeren van een commando. Je negeert de fouten of ongewenst gedrag van honden. Het belonen doe je met een positieve hondentraining doorgaans met koekjes of een commando.

Begrippen R
Wat is een riem?

Een riem is de lijn die aan de halsband vast zit zodat je de hond kunt vasthouden en uitlaten. Er zijn veel verschillende soorten riemen te koop in een groot aantal lengtes. Maar ook gemaakt van verschillende soorten materialen. Een beetje afhankelijk van wat je voorkeur heeft kies je een riem uit. Let bij het uitkiezen van een riem altijd op het gewicht dat een riem aan kan en past bij de hond.

Wat is ruien?

Sommige honden hebben een dikke ondervacht. Gedurende het jaar veranderd het volume en soort vacht waardoor de hond haren verliest. Het verliezen van haren van zowel de ondervacht als gewone vacht noemen we ruien. Zo is een hondenvacht in de koudere maanden dikker dan tijdens de zomermaanden. Het is tijdens de periode dat een hond zijn vacht veranderd goed regelmatig te kammen met een normale hondenkam.

Wat is ruiken?

Honden ruiken geuren snel en zelfs als deze minimaal zijn. De reuk van honden is dan ook ongelofelijk sterk. Niet voor niets worden honden ingezet bij het speuren naar sporen bij een verdachte situatie, ongelukken en vermissingen. Echter moet een hondenneus wel getraind zijn om ingezet te kunnen worden. Lang niet alle honden zijn voor speuren en detectie gemaakt.

Begrippen S
Wat is speelgoed voor honden?

Ook honden spelen graag en zijn voortdurend op zoek naar de nodige uitdaging. Reden genoeg om te zorgen dat je speelgoed voor honden in huis hebt. Dit kunnen balletjes, kluiven, piepspeelgoed, knuffels of denkspellen en puzzels zijn. Het ligt er een beetje aan waar je als baasje en de hond behoefte aan hebben.

Wat is een snuffelmat?

In een snuffelmat kun je koekjes en voer verstoppen. De hond moet zijn neus gebruiken om de koekjes in de mat te kunnen vinden. Snuffelmatten behoren door het denkwerk dat het met zich meebrengt tot hersenwerk voor honden.

Wat is snuffelen?

Honden ontdekken de wereld met hun neus. Ze ruiken geuren van verre afstand en zelfs al wanneer deze heel subtiel zijn. Het snuffelen is goed voor een hond. Geef een hond om die reden de tijd om zo nu en dan nieuwe geuren te ontdekken en tot zich te nemen. Een snuffelende hond is een tevreden hond.

Wat is Stress bij honden?

De meeste honden zijn bijzonder gevoelig voor veranderingen of het onbekende. Dit kan voor stress en zelfs depressie zorgen. Wanneer een hond stress heeft kan zich dit op veel verschillende manieren tot uiting brengen. Je kunt denken aan wegduiken, verstoppen of juist heel actief gaan rennen. Het is goed om een hond die stress heeft de nodige steun te geven en langzaam aan mogelijke stressvolle situaties te laten wennen, stap voor stap!

Wat is spanning?

Honden kunnen spanning van andere dieren aanvoelen. Vaak hebben ze het al door bij de meest subtiele tekenen. Deze spanning nemen sommige honden makkelijk over met de nodige gevolgen. Wanneer er spanning tussen twee honden is kan dit namelijk tot grommen, blaffen of zelfs agressie zorgen. Haal een gespannen hond daarom uit de situatie, steun de hond en zorg voor een zo ontspannen mogelijke sfeer.

Wat zijn snacks?

Elke hond heeft een kauwbehoefte. Om aan die kauwbehoefte te voldoen zijn honden snacks bijzonder geschikt. Je kunt een honden snack aanpassen op het soort hond dat je hebt en wat de hond lekker vind. Er is een gigantische keuze snacks in alle soorten en maten.

Wat is spierpijn?

Na een intensieve wandeling, hondensport of andere activiteit kan een hond spierpijn ervaren. Je merkt dit doorgaans door de stijve houding van een hond of wanneer een hond wat sloom lijkt. De spierpijn bij een hond gaat doorgaans vanzelf en na enige tijd weer over.

Begrippen W
Wat is de ziekte van Weil?

De ziekte van Weil is een heel besmettelijke ziekte. Ook mensen kunnen de ziekte van Weil krijgen. Enkele symptomen van deze ziekte zijn misselijk, hoofdpijn, hoge koorts en buikpijn. Honden die de ziekte van Weil hebben zijn doorgaans sloom, ogen ziek en braken. Ook is er een sterk verminderde energie waardoor een hond sloom overkomt.

Wat zijn wormen bij honden?

Wanneer een hond last van wormen heeft kan dit grote gevolgen hebben. De wormen nemen veel belangrijke voedingsstoffen op die de hond zelf nodig heeft om te kunnen leven. Het gevolg daarvan is dat de hond ziek kan worden en mogelijk ook sterk zal vermageren.

Begrippen Z
Wat betekend zindelijk?

Wanneer een hond zindelijk is doet een hond zijn behoefte op de daarvoor bestemde plek en niet langer in huis. De zindelijkheid van een hond kun je aan de hand van zindelijkheidstraining aanleren.

Wat is een zorghond?

Sommige honden kunnen zorg verlenen op heel veel verschillende manieren. Een goed voorbeeld is een hond voor mensen die dement zijn. Door het inzetten van een zorghond is contact in veel gevallen weer mogelijk.

Formulier