Begrijp jij je hond?

Voorpagina » Honden blog » Training en hulp » Begrijp jij je hond?

Honden vertonen een verscheidenheid aan gedragingen om te communiceren met andere honden en mensen. Dit noemen we ook wel hondentaal. Het begrijpen van de (hondentaal) lichaamstaal van uw hond is van cruciaal belang voor een positieve en gepaste interactie in reactie op de acties van uw harige metgezel.

Er zijn veel voorkomende misverstanden over hond lichaamstaal, vooral als het gaat om hoe honden interpreteren menselijk gedrag. Als u weet wat uw hond u probeert te vertellen, wordt communiceren veel gemakkelijker. Om een positieve relatie met uw hond op te bouwen, is het nuttig om alle manieren waarop hij of zij zich uitdrukt te begrijpen.

Over het algemeen gebruiken honden lichaamstaal (hondentaal) als een instrument voor communicatie en socialisatie. Een goed gesocialiseerde hond weet hoe en wanneer elke actie gepast is in verschillende situaties, wat hem kan helpen uit de problemen te blijven!

De lichaamstaal van uw hond begrijpen

Honden communiceren met elkaar door middel van geur, lichaamstaal en stemgeluid. Honden vertrouwen ook op deze manieren van communicatie met mensen. Als u de taal van uw hond begrijpt, weet u wat hij voelt of denkt, zelfs als hij niet weet hoe hij het u moet vertellen.

Honden vertonen een verscheidenheid aan gedragingen om te communiceren met andere honden en mensen. Het begrijpen van de lichaamstaal van uw hond is van cruciaal belang voor een positieve en passende interactie in reactie op de acties van uw harige metgezel.

Honden kunnen in veel situaties worden geobserveerd: thuis wachten op de komst van de eigenaar, spelen in het park, water drinken, eten, rusten, enz. Observeer uw hond in elk van deze situaties en probeer te ontcijferen wat hij u probeert te vertellen.

Let op stijfheid en plooien.

Als een hond staat of zit, kan hij erg stijf worden, omdat zijn spieren erg gespannen zijn. Deze houding kan ook gepaard gaan met plooien, waarbij de huid van de hond naar achteren rolt als hij zich optrekt. Deze houding is vaak een voorbode van een agressieve beweging, dus als je het ziet, moet je wegstappen van de hond en de interactie beëindigen.

Ook kunt u deze houding zien als uw hond gestrest is. Als uw hond is stijf en gekreukt, maar niet gestrest, moet u een verandering in uw interactie met hem of ga uit de buurt van hem.

Let op de positie van de staart.

De hoek van de staart kan u veel vertellen over de stemming van uw hond. Als de staart recht omhoog staat en over de rug van de hond is gekruld, voelt hij zich speels en gelukkig.

U kunt de hond ook zien kwispelen met zijn staart. Als de staart recht naar beneden hangt, met de punt slepend over de grond, voelt uw hond zich misschien een beetje nerveus of bezorgd. Als het uiteinde van de staart naar beneden is gekruld in de richting van de achterkant van de hond, kan hij zich agressief voelen.

Let op het gedrag van de tong.

De tong van een hond kan ook veel onthullen over zijn gevoelens. Als een hond gelukkig is, likt hij zijn lippen niet af; hij likt eraan, zoals water uit een kom.

Als de tong van een hond uit zijn bek hangt, is hij waarschijnlijk ontspannen. Als zijn tong is ingetrokken en hij hijgt, heeft hij het warm en probeert hij koel te blijven. Als de tong van de hond ingetrokken is en hij overmatig kwijlt, kan hij gestrest zijn of pijn hebben.

Let op het gedrag van de ogen.

Als een hond ontspannen is, zijn zijn ogen gedeeltelijk gesloten. Als hij alert is, zijn ze open en samengeknepen. Als hij boos of agressief is, kunnen zijn ogen wijd open zijn en staren. Als een hond bang is, kunnen zijn ogen wijd open zijn en kan hij ineenkrimpen of ineenkrimpen. Als een hond gedesoriënteerd is, kan hij wijdopen en verward zijn.

Let op het gedrag in de bek.

Honden gebruiken hun bek zowel om de wereld te ruiken als voor interactie met hun omgeving en met elkaar. Een open bek of een bek met uitgestoken tong is een teken van nieuwsgierigheid of verkenning.

Als een hond kauwt of knaagt, probeert hij een lichte pijn te verlichten of zichzelf te helpen ontspannen. Als een hond kauwt op iets waar hij niet op mag kauwen, is hij waarschijnlijk gefrustreerd of verveeld. Als een hond blaft of gromt, gebruikt hij zijn mond als een instrument voor communicatie en socialisatie.

Let op het lichaam van uw hond, niet alleen op zijn gedrag.

Honden zijn experts in het verbergen van pijn en ongemak, dus als je ziet een actie die je denkt dat is uit de gewone voor uw hond, kun je niet zomaar aannemen dat hij in orde is.

Uw hond kan zich bijvoorbeeld vervelen of gefrustreerd zijn en op zijn bed kauwen, maar als hij een gebitsprobleem heeft, kan het kauwen voortkomen uit pijn en niet uit verveling.

Conclusie.

Honden zijn experts in het verbergen van pijn en ongemak, dus als u een actie ziet waarvan u denkt dat die ongewoon is voor uw hond, kunt u er niet zomaar van uitgaan dat hij in orde is. Bij hondentaal gaat het vaak om de meest subtiele hinds en bewegingen, voor elke hond anders.

Zorg ervoor dat u aandacht besteden aan lichaamstaal (hondentaal) van uw hond en gedrag, niet alleen de manier waarop hij eruit ziet. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat aan de behoeften van uw hond wordt voldaan, en dat hij comfortabel en gelukkig is.

Avatar foto

Voordeel Hond

Leuk dat je mijn website bezoekt! We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er een meer dan informatieve website van te maken en hopen natuurlijk dat je er veel plezier aan gaat beleven! Heb je ook een mooie toevoeging of opmerking? Neem contact met mij op!

Artikelen: 168

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *